DR. DEJEU DĂNUȚ
Medic Specialist Chirurgie Generală
Competență (Atestat) în Chirurgie Oncologică
Chirurgie Laparoscopică și Endoscopie Digestivă

ENDOSCOP
CE ESTE ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ?

Endoscopia digestivă este o metodă de examinare medicală efectuată în principial pentru vizualizarea mucoasei tubului digestiv, dar utilă și în cazul efectuării altor proceduri terapeutice (ex: prelevare biopsică, extracție de corpi străini, dilatare stenoze, bandare varice esofagiene, hemostază, etc.). Endoscopia digestivă poate fi clasificată în esofagogastroscopie (endoscopie digestivă superioară) și colonoscopie (endoscopie digestivă inferioară).

 
     
Esofagogastroscopie   Colonoscopie

CUM SE EFECTUEAZĂ O ESOFAGOGASTROSCOPIE?

Endoscopul flexibil este introdus sub control video prin cavitatea bucală la nivelul esofagului, stomacului și duodenului, pentru vizualizarea mucoasei acestei porțiuni superioare a tubului digestiv.

CUM SE EFECTUEAZĂ O COLONOSCOPIE?

Endoscopul este introdus sub control video prin anus la nivelul rectului, sigmei și colonului, pentru vizualizarea mucoasei acestei porțiuni inferioare a tubului digestiv.

PREGĂTIREA PACIENTULUI PENTRU ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ

Pentru endoscopia digestivă superioară (esofagogastroscopie), pacientul nu va consuma alimente sau lichide cu 6-8 ore înaintea efectuării procedurii pentru o vizualizare cât mai bună a mucoasei regiunii explorate și pentru reducerea riscului de apariție a vărsăturilor și a aspirației conținutului gastric la nivel pulmonar.
După examinare, pacientul poate avea senzația de gât uscat și iritat, pot apare răgușeală, tuse, eructații, balonare – simptome care dispar în câteva ore.

Pentru endoscopia digestivă inferioară (colonoscopie) este necesară administrarea orală a unei soluții de lavaj colic (ex:  Fortrans, Endofalk - a se vedea modul de administrare a fiecarui preparat) pentru o curățare adecvată a intestinului gros.  Ex: sunt necesare 4 plicuri de Fortrans, fiecare plic fiind dizolvat în câte 1 litru de apă. Soluția se va consuma cu  aproximativ 24 ore înaintea colonoscopiei, timp în care pacientul nu va consuma decât lichide. Eventual, în caz de senzație de foame persisitentă, se acceptă consumul de  carne în cantitate redusă sau miere de albine. Obiectivul pregătirii este de a avea cât mai multe scaune, până când scaunul devine apos, aproape limpede.
Pentru colonoscopia efectuată în cursul dimineții (orele 8:00 - 12:00) pacientul va începe să consume soluția la ora 21:00 - 2 litri și restul la ora 3 dimineața.
Pentru colonoscopia efectuată dupa orele prânzului, pacientul va începe să consume soluția la ora 20:00 – 2 litri și restul dimineața la ora 8:00.
Ritmul de administrare este de o cană la 10 minute.
În caz de vărsături abundente și lipsa apariției scaunelor lichidiene este indicată sistarea administrării soluției și contactarea medicului.
Colonoscopia se poate efectua și sub anestezie/sedare ușoară pentru reducerea senzației de disconfort.
În cazul în care pacientul se află sub tratament cronic cu anticoagulante(Trombostop, Sintrom, Plavix, etc.), este indicată consultarea medicului examinator înainte cu 48 ore de efectuarea endoscopiei.

Informații suplimentare la
numărul de telefon: 0741-614.757

Centrul Medical BETANIA C.M.I. Oradea, Str. Menumorut Nr. 12, Ap. 1-3
Investigatii laborator   |   Consultatii Pediatrie   |   Consultatii Adulti   |   Chirurgie generala   |   Ecografie   |   Terapie cu produse naturale Forever Living Products   |   Consultatii chirurgicale