Pregătirea adecvată pentru analize

Starea de sănătate sau boală al unui individ alături de alte informaţii vis-a-vis de funcţionalitatea diferitelor organe şi compartimente ale organismului sunt furnizate de investigaţiile medicale de laborator. Pentru ca aceste analize să reflecte cu adevărat starea organismului, pe lângă performanţele laboratorului, un loc important îl ocupă pregătirea adecvată a pacientului înaintea recoltării.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Când ne facem analize? Recoltarea sângelui Recoltarea exudatului faringian /nazal (SNF) Recoltarea urinii Recoltarea materiilor fecale Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală Alte instrucțuni

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Când ne facem analize?

Analizele se efectuează:

 • La solicitarea medicului de familie sau a medicului specialist;
 • Profilactic, la solicitarea instituţiei angajaoare;   
 • La solicitarea instituţiei pentru care ne desfăşurăm activitatea în vederea examinării medicale periodice;
 • La solicitarea firmelor de asigurari unde avem asigurarea de sănătate /asigurarea de viaţă;
 • Din proprie iniţiativă, pentru a ne verifica starea de sănătate.

Indiferent de recomandare, ne vom prezenta la sediul laboratorului dimineaţa, pe nemâncate, de preferinţă între orele 700 – 1100, aceasta fiind perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor efectua analizele. Există şi excepţii de la această regulă în cazul anumitor analize, dar în astfel de cazuri vom fi informaţi de către medicul care ne trimite (ex: dozarea cortizolului de la ora 800).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recoltarea sângelui

Recoltarea adecvată a sângelui se face dimineaţa, între orele 700 – 1100, înainte de consumul de alimente sau lichide şi înainte de administrarea medicaţiei, pentru a nu influenţa rezultatele unor analize ca de exemplu: glicemia, colesterolul, trigliceridele. În seara precedentă se va consuma o masă uşoară.
Pentru anumite analize este necesar să cerem informaţii personalului de laborator privind condiţiile recoltării probei (ex: Testul de Toleranță la Glucoză).


Atenţie!:

Există analize care necesită o perioadă mai lungă de post (12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul care le recomandă sau  de către personalul laboratorului.

Ex: Bilanţul lipidic – pregătire adecvată:
- pacientul trebuie să respecte o anumită dietă timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
- pacientul să nu consume alimente timp de 12-14 ore înainte de recoltare ( doar apă);
- se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recoltarea exudatului faringian /nazal (SNF)

Recoltarea exudatului faringian va avea loc dimineaţa înainte de efectuarea toaletei cavităţii bucale. De asemenea, nu se vor consuma alimente sau lichide şi nu se va mesteca gumă. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate, se va putea totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Tampoane pentru recoltarea exudatului faringian /nazal

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recoltarea urinii

Instrucțiuni de recoltare la adult

Recoltarea adecvată a urinii se va face după o toaletă locală cu apă şi săpun, din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient steril (urocultor), obţinut fie de la sediul laboratorului, fie de la farmacie. 

Primul jet urinar se va elimina în toaletă, urmând ca jetul mijlociu să fie reoltat în recipient. O cantitate de 20 ml urină este suficientă pentru analiză.

Instrucțiuni de recoltare la sugar

          În cazul sugarilor se va utiliza un recoltor special numit pungă pediatrică de urină.

 • Se curăţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;
 • Nu se vor aplica unguente, uleiuri sau pudre pediatrice înainte de recoltare;
 • Se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinii şi se fixează porţiunea adezivă anterior de anus;
 • Se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii;
 • Imediat după ce copilul urinează în punga pediatrică, aceasta se dezlipeşte şi se transportă la sediul laboratorului în condiţii corespunzătoare; în caz contrar, se va păstra la rece (frigider) maxim 1-2 ore.

Urina pe 24 ore – Instrucțiuni de recoltare

Anumite analize (ex: glicozurie, proteinurie, calciurie etc.) necesită colectarea întregii cantități de urină emisă în 24 ore, începând de la ora 800 dimineața până a doua zi la aceeași oră.

 • Toate emisiunile de urină din 24 ore vor fi colectate în același recipient (curat) de 2-3 litri până în ziua următoare la ora ora 800 dimineaţa;
 • Recipientul cu urină se păstrează în frigider pe tot parcursul colectării (24 ore);
 • La încheierea recoltării, se măsoară întreaga cantitate de urină colectată;
 • Urina recoltată se omogenizează prin agitare ușoară și repetată;
 • Se reţin aproximativ 50 ml urină într-un urocultor steril și se transportă la sediul laboratorului în condiții corespunzătoare.
   
 
Urocultor steril    Pungă pediatrică de urină

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se va face în recipiente speciale (coprocultoare), obţinute fie de la sediul laboratorului, fie de la farmacie. Capacul coprocultorului este prevăzut cu un dispozitiv special asemănător unei lingurițe, cantitatea de scaun care intră în cupa acesteia fiind suficientă pentru analiză.

Uneori, în cazul examenului coproparazitologic, la prima probă rezultatul poate fi negativ, deoarece ouăle, chisturile sau larvele de paraziți nu se elimină zilnic. Din acest motiv se recomandă repetarea examenului de scaun de 3 ori (la un interval de 3 zile).

La examenul scaunului pentru digestie, medicul poate recomanda o dietă specială un anumit interval de timp înainte de recoltarea probei.

Pentru depistarea hemoragiilor microscopice (oculte) ale tubului digestiv, se recomandă un regim alimentar lacto-făinos care va precede 3 zile recoltarea probei, deoarece preparatele din carne și cele care conțin o cantitate mare de fier pot interfera cu rezultatul dat de o autentică hemoragie ce a avut loc în tubul digestiv.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.
În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze o oră înainte de recoltare.


FROTIU BABEȘ-PAPANICOLAU – Examen citologic vaginal 

Cu ajutorul unui tampon steril, se prelevează secreția cervico-vaginală de la nivelul exocolului și endocolului. Secreția odată recoltată trebuie fixată imediat pe lama procurată de la sediul laboratorului. Se recomandă abstinență sexuală 48 ore înaintea recoltării; de asemenea, evitarea spălăturilor locale cu 24 ore înainte de recoltare.


SPERMOGRAMA – Instrucțiuni de recoltare a spermei

Recoltarea spermei în vederea efectuării spermogramei va presupune o perioadă de 3-5 zile de abstinență sexuală. Pentru recoltare se va utiliza un recipient steril din sticlă.

Pentru examinare este necesară toată cantitatea de spermă emisă prin masturbare sau contact sexual întrerupt (nu se va folosi prezervativul pentru recoltare). Proba va fi transportată la sediul laboratorului în maxim 20 minute după emisie în condiții corespunzătoare (la o temperatură de 37ºC).

Alcoolul și unele medicamente (antibiotice, hormoni, citostatice etc.) pot influența rezultatul analizei, motiv pentru care pacientul va opri medicația cu o săptămână înainte de recoltarea probei, dacă acest lucru este posibil.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alte instrucțiuni

 • Pentru recoltarea corectă altor produse biologice (secreţii conjunctivale, otice, purulente etc.), precum şi pentru nelămuriri privitoare la pregătirea adecvată pentru recoltarea produselor biologice menţionate anterior, vă rugăm să solicitați din partea personalului orice informație suplimentară care vă este utilă;
 • Pentru anumite analize (ex: Triplu Test la gravide, monitorizare pentru sindrom Down) este necesară completarea unui formular cu datele oferite de către medicul obstetrician și informații cu privire la starea dumneavoastră de sănătate;
 • Preluați buletinul de analize la finalizare și predați-l medicului de familie/curant;
 • Preferați interpretarea analizelor de laborator dată de medic, în locul unei interpretări personale.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Când ne facem analize? Recoltarea sângelui Recoltarea exudatului faringian /nazal (SNF) Recoltarea urinii Recoltarea materiilor fecale Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală Alte instrucțiuni

 

 

 

 

 

                                                                          

 

 

 


Investigatii laborator   |   Consultatii Pediatrie   |   Consultatii Adulti   |   Chirurgie generala   |   Ecografie   |   Terapie cu produse naturale Forever Living Products   |   Consultatii chirurgicale