Obezitatea este o problemă de sănătate la nivel global, cauzând un număr crescut de decese. 
 
Surplusul de țesut adipos în obezitate secretă în exces anumite molecule denumite adipokine, care perturbă echilibrul endocrino-metabolic al organismului influențând numeroase funcții ale acestuia precum: 
 
  • apetitul alimentar
  • ehilibrul energetic
  • metabolismele glucidic și lipidic
  • sensibilitatea tisulară la insulină
  • imunitatea
  • angiogeneza
  • tensiunea arterială
  • hemostaza
 
Evaluarea greutății corporale se realizează prin IMC (indicele de masă corporală) ca raportul dintre greutate (kg) și pătratul înălțimii (m).
Clasificarea greutății corporale la adult (conform OMS):
 
  • * < 18.50 – Subpondere
  • * 18.50-24.99 – Greutate normală
  • * 25-29.99 – Obezitate grad I
  • * 30-34.99 – Obezitate grad II
  • * 35-35.99 – Obezitate grad III
  • * 40 sau peste – Obezitate morbidă
 
În urma unui studiu desfășurat în perioada ianuarie 2017-septembrie 2018 pe un lot de pacienți bariatrici care au beneficiat de tratament chirurgical în acest scop (gastric sleeve, gastric by-pass), s-a demonstrat că reducerea IMC are un efect favorabil asupra activității pancreasului endocrin cu ameliorarea statusului de rezistență la insulină. 
 
Cu alte cuvinte, scăderea în greutate reduce incidența diabetului zaharat tip II, semnificativă din punct de vedere statistic.