Investigațiile medicale de laborator se efectuează:

 • la solicitarea medicului de familie sau a medicului specialist;
 • din proprie inițiativă, pentru evaluarea starii de sănătate;
 • periodic, la solicitarea instituţiei angajatoare;
 • la solicitarea firmelor de asigurari de sănătate.

Recoltarea probelor biologice la sediul laboratorului Betania au loc de luni până vineri în intervalul orar 700 – 1400

Recoltarea sângelui

Recoltarea adecvată a sângelui se face dimineaţa (pe nemâncate), de preferință între orele 700 – 1100. În seara precedentă zilei recoltării se recomandă consumul unei mese uşoare.
Anumite analize necesită condiții speciale de prelevare, spre exemplu:

 • pentru dozarea cortizolului seric se recomandă prelevarea probei sangvine la ora 800dimineața deoarece valorile serice sunt mai crescute între orele 500-1000;
 • Testul de toleranță la glucoză per os presupune trei recoltări consecutive la interval de o oră, inițial, mai apoi după ingerarea a 75 grame de glucoză anhidră dizolvată în apă rece. Pe durata efectuării testului de toleranță la glucoză este interzis fumatul și efortul fizic.

Pentru orice alte informații cu privire la analizele de sânge nu ezitați să contactați personalul medical al laboratorului prin apel telefonic la numărul 0259-268.036 sau prin e-mail la office@betania-centrumedical.ro .

Recoltarea exudatului faringian, a secreției nazale și a sputei

Prelevarea exudatului faringian se realizează cu un tampon steril dimineaţa înainte de efectuarea toaletei cavităţii bucale. De asemenea, nu se consumă în prealabil alimente sau lichide şi nu se mestecă gumă. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate, prelevarea exudatului faringian se va face la 3-4 ore după consumul de alimente sau ultimul periaj dentar.

În raport cu tratamentul antibiotic/antiseptic, exudatul faringian se prelevează înainte de începerea tratamentului sau la 2-7 zile după ultima doză de antibiotic administrată. În cazul în care există recomandarea determinării exudatului faringian sub tratament antibiotic, acest lucru va fi precizat la recoltare.

Prelevarea secreției nazale se realizează prin mișcări rotative din cavitățile nazale utilizând același tip de tampon steril ca și pentru exudatul faringian. În cazul în care mucoasa nazală este uscată, înainte de prelevare se va umecta cavitatea nazală cu ser fiziologic 0.9%.  

Sputa reprezintă emisia spontană prin tuse a secrețiilor de la nivelul căilor respiratorii inferioare și în general este dificil de recoltat datorită riscului contaminării cu salivă. Analiza sputei se recomandă în cazul suspiciunii unei pneumonii, bronșite, tuberculoză pulmonară, abces pulmonar. Spre deosebire de pregătirea pentru recoltarea exudatului faringian, în cazul sputei pacientul trebuie să-și asigure în prealabil toaleta cavității bucale (periajul dentar), după care își va clăti cavitatea bucală cu ser fiziologic steril (gargară). Sputa se recoltează într-o placă Petri sterilă.

Recoltarea urinii

Instrucțiuni de recoltare la adult

Recoltarea adecvată a unei probe de urină se va face după o toaletă locală cu apă şi săpun, din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient steril (urocultor), obţinut fie de la sediul laboratorului, fie de la farmacie. Primul jet urinar se elimină în toaletă, urmând ca jetul mijlociu să fie reoltat în recipient. O cantitate de 20 mL urină este suficientă pentru analiză.

Instrucțiuni de recoltare la sugar

Pentru prelevarea unei probe de urină în cazul sugarilor, se utilizează un recoltor special numit pungă pediatrică de urină, conform următoarelor etape:

 • se asigură toaleta locală cu apă şi săpun;
 • nu se aplică unguente, uleiuri sau pudre pediatrice înainte de recoltare;
 • se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii pediatrice şi se fixează porţiunea adezivă anterior de anus;
 • se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie localizat în interiorul pungii;
 • imediat după ce copilul urinează, punga pediatrică se dezlipeşte din regiunea genitală şi se transportă la sediul laboratorului în condiții corespunzătoare (în maxim jumătate de oră); în caz contrar, se păstrează la rece (frigider) maximum 1-2 ore.

Urina pe 24 ore – instrucțiuni de recoltare

Anumite analize din urină (ex: glicozurie, proteinurie, calciurie, etc.) necesită colectarea întregii cantități de urină emisă în decursul a 24 ore, începând de la ora 800 dimineața până a doua zi la aceeași oră.

 • toate emisiile de urină din acest interval de timp (24 h) vor fi colectate în același recipient (curat) de 2-3 litri până a doua zi;
 • recipientul cu urină se păstrează în frigider (2-8℃) pe tot parcursul colectării;
 • la final se măsoară întreaga cantitate de urină colectată;
 • volumul total de urină se omogenizează prin agitare ușoară și repetată;
 • se reţin aproximativ 50 mL urină într-un urocultor steril și se transportă la sediul laboratorului în condiții corespunzătoare.

Recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se realizează în recipiente speciale denumite coprocultoare sau coprorecoltoare sterile, obţinute fie de la sediul laboratorului, fie de la farmacie. Capacul coprocultorului este prevăzut cu o spatulă îngustă sau cu o linguriță colectoare. Pentru coprocultură sunt necesare 5-10 g materii fecale (cât un bob de mazăre). Dacă scaunul este lichid (în cazul sindroamelor diareice), se vor recolta 5 mL lichid diareic. Se prelevează părțile mucoase sau sangvinolente, dacă există.

Se recomandă ca 8 zile înainte de recoltarea probei de scaun să nu se administreze tratament antibiotic sau antiparazitar. Alte diete alimentare nu sunt necesare în cazul examenului coprobacteriologic sau coproparazitologic.

Colectarea probelor de scaun:

– indiferent de recipientul utilizat inițial (cutie de carton, recipient de plastic, etc.), trebuie evitată contaminarea materiilor fecale cu apă sau urină. Se recomandă utilizarea mănușilor latex pentru a evita autocontaminarea;

– se deschide coprocultorul și cu ajutorul spatulei sau al linguriței atașate de capacul recipientului, se colectează proba de scaun. Se închide ferm capacul recipientului, în așa fel încât proba să fie introdusă în mediul de transport (în cazul în care recipientul este prevăzut cu mediu de transport);

– recipientul va fi transportat la laborator imediat după recoltare, în caz contrar se păstrează la frigider.

În cazul examenului coproparazitologic, un rezultat inițial negativ nu exclude infecția parazitară, deoarece ouăle, chisturile sau larvele de paraziți se caracterizează printr-un anumit ciclu de eliminare. Din acest motiv se recomandă repetarea a 3 probe consecutive de scaun la un interval de 2-3 zile.

În cazul probei de digestie se recomandă ca timp de 8 zile înainte de recoltare să nu fie administrate purgative sau laxative. 3 zile înainte de recoltare se recomandă un regim alimentar care să conțină unt (60g), carne roșie (200g), pâine, cartofi (300g) și lapte (500 mL).

Pentru depistarea hemoragiilor microscopice (oculte) în scaun nu este necesară o pregătire specială.

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.

În cazul secreţiei uretrale, proba va fi prelevată la cel puțin 2 ore de la ultima micțiune.

Instrucțiuni de recoltare a spermei

Recoltarea spermei în vederea efectuării spermogramei presupune o perioadă de 2-7 zile de abstinență sexuală. Pentru recoltare se va utiliza un recipient steril din sticlă. Pentru examinare este necesară toată cantitatea de spermă emisă prin masturbare sau prin metoda contactului sexual întrerupt (nu se va folosi prezervativul pentru recoltare). Proba va fi transportată la sediul laboratorului în maximum 20 minute după emisie, în condiții corespunzătoare de temperatură (37ºC). Alcoolul și unele medicamente (antibiotice, hormoni, citostatice, etc.) pot influența rezultatul analizei, motiv pentru care este recomandată întreruperea medicației cu o săptămână înainte de recoltarea probei, dacă acest lucru este posibil.

Amprenta anala este o metodă specifică de depistare a ouălor de Enterobius vermicularis (oxiuri). Acești viermi cilindrici paraziți din categoria nematodelor se localizează temporar în intestinul subțire, iar după fecundare femelele migrează în intestinul gros (colon), cu precădere în zona cecală. Când ouăle ajung la același stadiu de dezvoltare, femelele migrează din nou în regiunea rectală și le depun în pliurile anale, mai ales pe timpul nopții. Acesta este motivul pentru care apare pruritul anal nocturn ca simptom caracteristic, iar prin intermediul procesului de scărpinare involuntară, persoana infestată contaminează lenjeria și obiectele din jur.

Pentru a exclude diagnosticul de enterobioză se recomandă efectuarea a 7 examinări consecutive la interval de 2 zile.

În cazul unui diagnostic pozitiv se recomandă investigarea și celorlalți membri ai familiei, în mod special a copiilor. Recoltarea se realizează cu mănuși de protecție cu ajutorul unei bande scotch pe o lamă de sticlă, dimineața înainte de efectuarea toaletei locale sau a defecării, pentru a nu îndepărta ouăle din pliurile anale.

Se pregătește o bucată de scotch care să acopere 2/3 din suprafața lamei.  Partea adezivă a scotch-ului se aplică pe pliurile anale, presând ușor mucoasa. După această etapă se aplică partea adezivă pe suprafața lamei evitând formarea bulelor de aer.

Alte informații

 • pentru recoltarea corectă altor produse biologice (secreţii conjunctivale, otice, purulente, etc.), precum şi pentru nelămuriri privitoare la pregătirea adecvată pentru recoltarea produselor biologice menționate anterior, vă rugăm să solicitați din partea personalului laboratorului orice informație suplimentară;
 • pentru anumite analize (ex: Triplu test la gravide) este necesară completarea unui formular special cu date oferite de către medicul obstetrician;
 • interpretarea analizelor de laborator se va face de către medic.