Imagistica medicală reprezintă o ramură a medicinei care cuprinde o varietate de metode fizice cu ajutorul cărora se percep, se formează, se procesează, se transmit și se stochează imagini ale organelor sau țesuturilor prin diferite tehnici utilizate în scop diagnostic.

CE ESTE ECOGRAFIA?

Ecografia este o metodă de examinare imagistică care utilizează ultrasunetele pentru vizualizarea organelor interne ale corpului (ex: ficat, colecist, rinichi, tiroidă, etc.), dar și pentru vizualizarea și studierea aparatului locomotor (mușchi, articulații, tendoane, ligamente), oferind informații importante privitoare la structura și funcționalitatea acestora. Ultrasunete sunt de fapt vibrații mecanice cu frecvențe care depășesc 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman și inofensive pentru organism, ecografia fiind astfel o metodă sigură și nedureroasă de explorare imagistică, ușor accesibilă și fără efecte adverse asupra țesuturilor examinate.

În prezent, ecografia reprezintă principala metodă de screening imagistic în medicină datorită avantajelor oferite. În urma evaluării ecografice se poate obține rapid un diagnostic pozitiv sau de excludere, iar datorită lipsei de nocivitate, posibilitatea de repetare a testului este nelimitată în timp ca număr de examinări.

CUM SE EFECTUEAZĂ O ECOGRAFIE?

Tehnica realizării ecografiei constă în aplicarea unei sonde (transductor) pe suprafața tegumentului. Transductorul emite ultrasunetele care, în contact cu diferitele structuri anatomice ale organismului, sunt reflectate, recepționate și transformate în imagini pe un monitor. Pentru facilitarea contactului sondei cu tegumentul se aplică pe zona examinată un gel special. Ecografia se practică în general cu pacientul poziționat în decubit dorsal (culcat pe spate).

PREGĂTIREA PACIENTULUI PENTRU ECOGRAFIE

Înainte cu cel puţin 4 ore de efectuarea unei ecografii nu se consumă alimente sau băuturi carbogazoase. De asemenea, micțiunea trebuie să aibă loc după examinarea ecografică pentru a se obține un rezultat cât mai fidel al sferei uro-genitale. În cazul ecografiilor pentru măsurarea fluxurilor sangvine din regiunea abdominală prin metoda Doppler, se recomandă în prealabil un repaus alimentar de 6 ore.

Pentru informații suplimentare și programări vă rugăm să ne contactați telefonic la numărul 0259-464.836 sau prin e-mail la adresa consultații@betania-centrumedical.ro .