MEDICINA DE LABORATOR este o specialitate medicală din categoria specialităților paraclinice, al cărei obiect de activitate îl reprezintă efectuarea analizelor medicale din produse biologice de origine umană sau provenite din diferite medii ce pot afecta starea de sănătate a organismului.

Scopul investigațiilor paraclinice de laborator este acela de a contribui la stabilirea diagnosticului sau de a monitoriza starea de sănătate sau boală a organismului.

DOMENII
 • BIOCHIMIE
 • HEMATOLOGIE
 • IMUNOLOGIE
 • MICROBIOLOGIE
 • PARAZITOLOGIE
 • GENETICĂ/ BIOLOGIE MOLECULARĂ
BIOCHIMIE

BIOCHIMIA reprezintă un domeniu al investigațiilor paraclinice de laborator care vizează determinarea valorilor unor compuși biomoleculari din următoarele categorii: proteine, aminoacizi, glucide, lipide, acizi nucleici, vitamine, enzime.

Biochimia studiază atât structura chimică a moleculelor, cât și interacțiunile și transformările metabolice pe care acestea le înregistrează în organism.

HEMATOLOGIE

HEMATOLOGIA ca domeniu al medicinei de laborator vizează studiul sângelui în scop etiologic, diagnostic, terapeutic și profilactic. Cu alte cuvinte, analizele hematologice de laborator se determină pentru a afla cauza/cauzele afecțiunilor (bolilor) de sânge, pentru a contribui la stabilirea diagnosticului, pentru a institui/monitoriza tratamentul corespunzător și pentru a preveni apariția unor posibile complicații.

IMUNOLOGIE

IMUNOLOGIA reprezintă un compartiment distinct în cadrul Medicinei de Laborator care vizează:

 1. Evaluarea activității sistemului imunitar al organismului, respectiv:
  • răspunsul imun fiziologic (normal)
  • răspunsul imun deficitar (suboptimal) sau imunodeficiențele
  • hipersensibilitatea imunologică, care poate fi:
   • – de tip alergic (față de substanțe străine organismului numite alergeni)
   • – de tip autoimun (față de structuri proprii ale organismului, pe care organismul nu le mai recunoaște ca atare)
 2. Evaluarea activității sistemului endocrin (hormonal).
 3. Determinarea valorilor markerilor tumorali.

Astfel, categoriile de analize imunologice includ: markeri infecțioși, markeri alergici, hormoni, markeri tumorali, autoanticorpi.

MICROBIOLOGIE

MICROBIOLOGIA este domeniul care vizează determinarea prezenței microorganismelor invizibile ochiului liber (bacterii, fungi, etc.) în produsele biologice prelevate.

Analizele microbiologice de rutină includ examinarea microscopică a produselor biologice (frotiu nativ și/sau colorat), izolarea bacteriană/fungică prin însămânțarea prelevatelor pe medii de cultură și testarea sensibilității la antibiotice/antifungice (determinarea antibiogramei/antifungigramei).

PARAZITOLOGIE

PARAZITOLOGIA este domeniul care vizează determinarea prezenței paraziților în scaun sau, mai rar, în alte produse biologice.

GENETICĂ/ BIOLOGIE MOLECULARĂ

Metodele moderne de diagnostic paraclinic includ teste de genetică și biologie moleculară care asigură rapiditate și precizie diagnostică, bazându-se pe tehnici de izolare și analiză ale acizilor nucleici, tehnici de clonare și hibridizare molecuară, tehnici de secvențiere ale acizilor nucleici și amplificarea in vitro a secvențelor de acizi nucleici.

Cu ajutorul acestor tehnici se pot diagnostica cu certitudine o multitudine de afecțiuni/boli (genetice, virale, bacteriene, parazitare, tumorale, etc.), se pot realiza teste de paternitate-pedigree, se poate evalua predispoziția genetică al unui organism la anumite boli, lista fiind într-o continuă actualizare.

ECHIPA MEDICALĂ

DR. CREȚ IOAN
Medic primar laborator clinic și microbiologie
DR. DEJEU PAULA
Medic specialist medicină de laborator
DR. ANDRAȘ LAURA
Medic specialist medicină de laborator
SĂCARĂ FELICIA
Biochimist principal cu specialitate în biochimie
GHIURĂU LIDIA
Biochimist principal cu specialitate în biochimie și imunologie
MITRA NICOLETA
Asistent medical generalist
MICULA GEORGIANA
Asistent medical generalist
BONDAR DONNA
Asistent medical generalist
ȘTEF DANIELA
Registrator medical

Pentru informații suplimentare și programări vă rugăm să ne contactați telefonic la numărul 0259-268.036 sau prin e-mail la adresa office@betania-centrumedical.ro